Ons eerste uitstapje was gelijk al een heel mooie, we gingen naar Chichén Itzá. Chichén Itzá is één van de meest belangrijke Maya sites van Yucatan en wordt verreweg het drukst bezocht. Chichén Itzá is genomineerd als één van de nieuwe zeven wereldwonderen van de moderne wereld, samen met de Acropolis in Athene, de Grote Muur in China, Petra in Jordanië, Colosseum in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de Tai Mahal in India.

     Het complex is met de bus ongeveer 1 uur rijden vanaf ons hotel. We gingen vroeg op pad omdat op de zeer druk bezochte plaats de meeste toeristen tussen 10 en 11 werden verwacht. Als wij snel op de site konden zijn, hadden we alle tijd om alles rustig te bekijken. Wij zijn daar met een door de OAD georganiseerde busreis naar toe gegaan. We hadden een Nederlands sprekende reisleidster die ons veel wist te vertellen van de Maya cultuur in het algemeen en de locatie Chichén Itzá in het bijzonder.

     Chichén Itzá is uitgebreid opgegraven, bestudeerd en gerestaureerd, meer dan enig ander Maya monument in Yucatan. Toch is ook deze site zoals vele Maya vondsten en bouwwerken, nog omgeven met mysteries. Er zijn vele tegengestelde theorieën en legendes en nog steeds veel vragen onbeantwoord. De geschiedenis van de Maya is zo ingewikkeld en complex, dat het onmogelijk is hier veel over te vertellen.

     Bekend is wel dat de eerste Maya’s rond 260 VC verschenen en een grote Maya gemeenschap zich tussen 700 en 900 NC vestigde in het gebied bekend als Chichén Itzá. Zij bouwden de meeste van de indrukwekkende bouwwerken in het zuidelijk gebied. Chichén Itzá was zoals zoveel gebieden een stadsstaat, met eigen wetten, legers, regering, geleerden, koning en in staat hun eigen voedsel te verbouwen. De eerste westerse mensen die deze imposante bouwwerken zagen, konden en wilden niet geloven dat ze door inheemsen waren gebouwd.
Zoals uit de tijdlijn blijkt, heeft de Maya een geschiedenis van ruim 2400 jaar en er zijn nu nog een aantal miljoen Maya die één van de talen spreken.

Opgravingen hebben laten zien dat de Maya al vanaf de vroegste tijd begonnen zijn met bouwwerken neer te zetten voor ceremoniële doeleinden. De Olmeken en de Maya culturen schijnen elkaar in sterke mate beïnvloed te hebben.
     De Maya’s was een raadselachtig volk met een fabelachtige kennis. Ze hadden hun eigen schrift, een getallenstelsel, ze kenden als eersten de nul (0), ze hadden een kalender en wisten enorm veel van sterrenkunde af. Ze hadden wegen die beter waren dan van de Romeinen. De Maya geleerden waren knapper dan de Grieken. Hun piramiden waren haast net zo imposant als die van de Egyptenaren.

     Ze hadden de hoogste bevolkingsdichtheid van pre-Amerika. Tikal, nu gelegen in Guatemala, heeft een opp. van 129 km2 en naar schatting woonden er minstens 50.000 mensen. Meer dan 10 eeuwen behoorden de Maya tot de meeste begaafden ter wereld. Zo mysterieus als ze kwamen, zo mysterieus verdwenen ze weer rond 900 NC.

     Het bekendste en drukst bezochte bouwwerk in Chichén Itzá is het El Castillo (Kukulcán). Joeri en ik hebben deze piramide nog beklommen. Nu is dat niet meer toegestaan i.v.m. de vele ongevallen die er plaatsvinden.
Betekenis
1. Cenote, de heilige bron met ceremoniële weg
2. Balveld, Juego del Pelote
3. Tempel van de Gebaarde Man
4. De markt
5. Platform van jaguars en adelaars
6. Het Venus platform
7. Tempel van de krijgers
8. El Castillo (Kukulcán)
9. Groep van de 1000 Pilaren
10. Observatorium, Carocol
11. Het Nonnenklooster
12. De Tzompantli, muur van de schedels