Bij de all-inclusive reis die we hadden geboekt zat ook een introductieduik in het zwembad. Omdat ik vroeger veel gedoken had, vond ik het leuk als Edwin het ook zou leren, als hij het zelf wilde uiteraard. We konden aansluitend aan de introductieduik proberen om het PADI certificaat te gaan halen. Ed had op Lanzarote nogal last van zijn oren gehad en hij wilde eerst kijken of het nu wel ging voordat hij verder les ging nemen.

     Het was ook mogelijk voor jongeren vanaf 8 jaar een introductieduik in het zwembad. Vanaf 12 jaar is het ook mogelijk (als je de introductieduik goed hebt doorlopen om in zee te duiken. Toen ik aan Elke vroeg of zij ook aan zo’n introductieduik mee wilde doe zei ze direct, ja graag Oop, hartstikke leuk.

    De reden dat ik ook mijn PADI wilde gaan halen was, ten eerste dat ik sinds zo’n 25 jaar niet meer had gedoken en ten tweede, er is wat duikequipment betreft de afgelopen jaren heel wat veranderd en verbeterd.
Hier kregen we les over het duikequipment. Het is wel duidelijk wie
hier het meest verstand van heeft, of althans denkt te hebben
     We kregen eerst uitgebreid theorie en daarna gingen we het in het zwembad uitproberen met perslucht. Ed had hier geen last van zijn oren, is ook niet verwonderlijk omdat het daar niet diep is. Toen besloten Ed en ik om voor de PADI cursus te gaan. 

    Ook met Elke ging het goed, het ging zelfs zo goed, dat ze van Jaime Salazar Escobedo, onze duik-instructeur, de volgende dag mee mocht naar zee. Hij zou haar dan konstant in de gaten houden, maar dat durfde ze toch niet aan.
Elke krijgt hier praktijk uitleg van Jaime over het gebruik van de trimknop. Joeri lijkt het ook wel wat, hij kijkt geinteresseerd toe.
De puntjes worden nog even stevig op de i´s gezet.
    Het duikequipment is sinds ik in Curaçao dook, heel veel veranderd en verbeterd. Eén van de mooie nieuwe dingen is het trimmen met je zwem/trimvest. Door het indrukken van een knop dat op het eind van de luchtslang zit, dat weer aangesloten is op je zwem/trimvest, kun je lucht in je vest toevoegen of laten ontsnappen, zodat je wat hoger of lager kan gaan ‘zweven’ het z.g. trimmen. Zo kan je op iedere diepte blijven 'hangen', zonder teveel moeite.
Wij moesten vroeger dmv hoog of laag ademen  dat zweven zien te bereiken.

     Aan een andere slang zit een combinatiemeter die dient voor het bekijken van je luchtvoorraad en is tevens een dieptemeter. Deze combinatiemeter moet je regelmatig bekijken om te zien hoe het met de luchtvoorraad is en hoe diep je zit.
    Voor onze open zeeduik gingen we zee op met één van de kleine bootjes die aan het strand lagen en moesten een kwartiertje varen naar een goede duikplek. Jaime had een kleine boei aan een touw om zijn arm vastgemaakt zodat de volgboot precies kon zien waar we waren en de schipper niet bang hoefde te zijn ons met zijn schroef te verwonden als we naar boven kwamen. We gingen op de klassieke manier, dus op de rand van de boot zitten en achterover rollend, van boord en gingen eerst onze vesten trimmen. We hadden geen wetsuits aan zodat we ook geen loodgordel om hoefden om extra gewicht te krijgen.

    Na het OK teken gingen we langzaam naar beneden, steeds goed onze oren klarend, naar een kleine 10 mtr diepte. Door het heldere water heb je niet in de gaten dat je al zo snel op die diepte zit. Hier gingen we ook onze oefeningen doen, Jaime deed ze voor en wij moesten ze dan nadoen. Het mooie was dat Ed totaal geen last van zijn oren had, want goed je oren kunnen klaren is van essentieel belang voor duikers.
Het was tot ´s avonds laat theorie leren, hier in de lounge van  hotel.
Deze bootjes liggen voor het hotel, wachtend op klanten.
     Onze volgende duik in open zee was bij het eiland Cozumel. Dit eiland ligt ongeveer een halfuur varen van de kust van Yucatan. Er varen ieder uur snelboten van en naar Cozumel. Bij Cozumel bevindt zich het tweede grootste koraal rif ter wereld. Na het ‘Great Barrière Reef’ bij Australië is dit het grootste koraal rif ter wereld.

     We kregen uitgebreide duikinstructies, wij en onze duikuitrusting gingen aan boord van een speciaal voor duikers uitgeruste ‘duikboot’. Na een kwartiertje varen kwamen we op onze duik locatie aan en gingen weer achterover rollend het water in. Na het sein alles OK gingen we langzaam, steeds onze oren klarend, naar beneden.
In het midden onze instructeur Jaime Salazar Escobedo.
    Het werd een mooie duik, veel prachtige vissen gezien en een klein vliegtuigwrak. De plaatselijke duikers hadden van betonijzer een geraamte gemaakt, zodat het leek alsof de piloot, of althans zijn geraamte, nog in het neergestorte vliegtuig zat.

   Halverwege de duik kwamen we nog een beroeps fotograaf tegen die gebaarde dat hij foto’s van ons wilde maken. Er wordt zoveel gedoken bij Cozumel dat een slimme lokale fotograaf er wel brood in zag om groepjes duikers te fotograferen. Uiteraard hebben we ons maar laten kieken, foto midden onder van de huisfotograaf.

    Na een uurtje zat de duik erop en na wat gegeten te hebben, nog even het stadje bekeken en toen terug met de snelboot naar Playa de Carmen en ons hotel, om nog even in het zoete zwembadwater te zwemmen, heerlijk.
Met deze boot gingen we op Cozumel naar onze duikplek.
Een voorraad flessen aan weerszijden van het gangboord.
 
De 'onderwaterfotograaf' maakte van de duikers mooie foto's.
Maar je moet zelf ook wel een beetje fotogeniek zijn natuurlijk.